onsdag 6 januari 2010

Granmysterium

En liten reflektion så här på trettondagen: i fjol hade vi fem julgranar fördelade på våra olika boenden. I år blev det på grund av utlandsresan ingen. Eller… jo förresten, vi köpte faktiskt en trevlig liten blågrön gran med mjuka barr i Plantboden på Rosendals Trädgårdar i Stockholm, strax innan vi lämnade landet. Vilken sorts gran det rör sig om hade man dock dålig koll på i butiken. På en hemsnickrad skylt påstods det röra sig om något man kallade Picea pines, men något sådant känner ingen annan källa i världen till, varför granens identitet tills vidare är ett mysterium.


Denna lilla souvenir från kungliga Djurgården
är det närmsta en julgran vi kommit i år

Nu fortlever den hemlighetsfulla lilla granen sina dagar i en kruka i ett ouppvärmt fönster i Norduppland, i väntan på att den här erbarmliga årstiden ska ta slut. Någonstans i Uppsala län har det tydligen varit -37 grader idag, således millenniets kallaste dag hittills. Hoppas det inte var hos oss. Vi har fortfarande inte varit hemma och kollat… Burr!


Inomhus i väntan på vår och en utplantering

4 kommentarer:

  1. Söt liten gran. Vi har för första gången på femton år, KÖPT en gran. Ärligt talat så är den bra mycket snyggare än de allt spretigare och glesare stackars granar som´maken envist har hämtat in från utkanten av tomten de senaste åren. Mest för att kunna skryta om att "vi har faktiskt egna julgranar-bara att hämta i vår egen skog". Misstänker jag. Dessutom barrar den inte. Så jag väntar nog till tjugondag knut med att kasta ut den i år.

    Och det slipper ju ni. Men det kanske är bra att veta om en mystiska gran tänker bli en miniatyr eller en mammut till sitt slutliga format innan den sätts på plats. Det enda jag har lyckats komma fram till är att arten abies har upprättstående kottar medan arten piceas kottar hänger. Om det nu kan vara till någon hjälp för en baby-granägare...

    SvaraRadera
  2. Nä, det är ingen ädelgran (Abies) utan en vanlig Picea. Så långt är allt solklart. Och eftersom det inte är en häxkvast så torde den dessutom bli rejält stor med tiden. Det gäller förresten nästan alla granar (kanske obehaglig överraskning för många villaägare), det är bara växthastigheten som skiljer.
    Ack, den som hade en egen barrskog att skatta. Vi förstår din make fullt ut. Själva lär vi få vänta åtskilliga år innan något barrträd i trädgården blir tillräckligt stort att fungera som julgran.

    SvaraRadera
  3. Lika många granar som boende? Det är till att ha det!

    SvaraRadera
  4. Exakt hur många personer vi är och hur många boenden vi har vill vi inte gå in på, men ingetdera stämmer med antalet granar, så mycket kan vi avslöja. ;-)

    SvaraRadera