onsdag 27 januari 2010

Svenska träd: Sällistoppen del 2

Då har det blivit dags att presentera Sveriges näst ovanligaste inhemska träd. Om förra veckans träd var en östlig art så är det här en utpräglat västlig sådan. Vi talar förstås om bohuslinden, Tilia platyphyllos.


Bohuslinden har stora hjärtformade blad

I ärlighetens namn är det en sanning med modifikation att bohuslinden är ett ovanligt träd. Bland annat eftersom svenska lindar nästan inte frösått sig alls de 2000 senaste åren (trots påstådd växthuseffekt är klimatet fortfarande inte tillräckligt gynnsamt) är de flesta lindarna i vår omgivning planterade. De allra flesta av dessa är så kallade parklindar, Tilia x vulgaris, – en hybrid mellan vår vanliga skogslind, Tilia cordata, och just bohuslind, men det finns också många rena exemplar av skogs- och bohuslind planterade. Ser man i stället enbart till det vilda beståndet är bohuslinden däremot extremt sällsynt. Idag finns trädet endast på tre platser i hela Sverige: nära Ekenäs på Sydkoster, norra Öddö utanför Strömstad samt vid Ölmevalla i nordligaste Halland. Det sistnämnda exemplaret är inte ens ett träd, bara en gammal stubbe som skjutit nya rotskott.


Vår egen bohuslind Glenn

Den mest iögonfallande skillnaden mellan bohuslinden och skogslinden är att den förra har nästan dubbelt så stora löv, ett faktum som de norska, danska och engelska namnen för bohuslind (storlind etc.) tar bättre hänsyn till. Tittare man närmare på bohuslindens blad har de ludna skaft och vita hårtofsar i nervvinklarna på undersidan. Skogslindslöven har i stället rostbruna tofsar och är generellt minde ludna, skaften helt kala.

Tyvärr är det sällan i praktiken lika lätt som i teorin att skilja lindsorterna åt. Orsaken är förstås att de vanligaste lindarna, alltså parklindarna, ser ut som precis vad de är, ett mellanting mellan de båda vildarterna. Detta stökar till artbestämningen avsevärt. Parklindarna avslöjar sig dock ofta genom sina nedåtpekande bladspetsar och genom att skjuta rotskott i högre utsträckning än de båda andra.


Efter blomningen kommer en nöt med fem tydliga åsar

För den som gillar lindblomste eller har bin kan det vara bra att känna till att bohuslinden blommar tidigt och skogslinden sent. Parklinden blommar förstås mittemellan. Skaffa en av varje, det har vi gjort, så har ni tillgång till lindblommor under nästan hela säsongen.

2 kommentarer:

  1. Oj, vad ni är flitiga, jag hänger inte med i svängarna. Här har hänt dramatiska saker sedan jag hälsade på sist-den väna fasanhönans fasansfulla öde, den lilla rosablommande vinterbusken och presentationen av vår sällsynta bohuslind-det händer stora ting i januarimörkret!
    Hos mig händer ingenting just nu, eller snarare så händer det alltför mycket på jobbet för att jag riktigt ska hinna med det som verkligen räknas i livet. Men jag kan rapportera att dottern i London har räknat in hela sju snödroppar i trädgården som hon sköter om. Ha en god onsdagskväll!

    SvaraRadera
  2. Snödroppar! [snyft] Vår! [eäbuuuhuuuu].
    Dj...a land!!!

    SvaraRadera