Men…? Vad är det som lyser så intensivt i pallkragen där borta? Jamen, titta vilken söt blomma och vilka vackra knallröda blad! Vad sjutton är det där? Efter mycket huvudbry kom vi på det. Sparrisarna i Köksträdgården hade fått rart besök av en strandstinknäva, en Geranium robertianum var. Rubricaulis.
Som hörs på namnet är detta ingenting som finns naturligt hos oss på inlandets lerslätter. Nej, just den här stinknävan släktar med största sannolikhet på en gotländsk planta som för många herrans år sedan planterades in i Örtagården och sedan aldrig visade sig igen (vi hade då ingen aning om att stinknävor vanligen är annuella).
Krypande trädgårdsrymling på nya äventyr
Stinknävan är numera kanske främst känd för två saker – den påstått kvalmiga doften och hur växten, just därför, fick sitt vetenskapliga namn efter en grinig, illaluktande fransk meningsmotståndare till Linné. Det första har vi aldrig själva känt av och det andra måste vi tyvärr avliva som en seglivad modern myt. Det fanns nämligen ingen fransk botanist med detta namn. Vem Robert verkligen var och hur denne egentligen luktade är vi lyckligt ovetande om.
Den moderna myten avlivad efter ett närmare påseende
Förr i tiden var det annorlunda. Redan under antiken användes stinknävan flitigt för sina sårläkande, inflammationshämmande och magbefrämjande egenskaper. Från Linnés egen tid finns också uppgifter om hur allmogen nyttjade den skarpdoftande örten för att bli kvitt vägglöss. Återigen står alltså den påstådda stanken i centrum, men det struntar vi i. En sådan prydnad i pallkragen har man gärna, särskilt som den är behäftad med en kulturhistoria likt denna.
Vilken fin historia. Hos er finns allt något "matnyttigt" att hämta. Ni lyser upp både höst och kunskapsmörkret. Ha det gott!
SvaraRaderaTack raring!
SvaraRaderaMed tillönskan om en fröjdefull Gustav Adolf.
/A
Visst är det en favorit,helst i MÄNGD.
SvaraRaderaVi får nog svårt med det. Den trivs tydligen bäst på klapperstenvallar vid havet.
SvaraRaderaSäg inte det..mirakel har hänt förut.
SvaraRaderaVi får jobba för det.
SvaraRadera- Scharabagitai schaladombri esupigitall sworzagistilu...osv [tungomålstalande]
Your first photo is utter poetry and stunning. Beautiful! Carol
SvaraRaderaVilken solskenshistoria. En fin överraskning när blomman bara dyker upp i höstrusket.
SvaraRaderaLärorik och intressant information.
Ha en fortsatt fin Fredag och trevlig helg
Gunilla
En söt, liten rymling som tydligen trivs alldeles förträffligt hos er! Visst hajar man till när man plötsigt ser något färgglatt i rabatterna!
SvaraRaderaTrevlig helg!
Intressant!
SvaraRaderaEn skön helg önskar Eva Linnea
I like G. robertianum - the colour is very intense and it seeds so easily. Unfortunately mine has finished now, but I am sure I will see it again next year.
SvaraRaderaDen lilla men vackra stinknävan har vi ute i Stockholms skärgård -den är så fin om man kommer nära..Ha en skön helg//Eva
SvaraRaderaVackra bilder till en intressant historia!
SvaraRaderaFortsatt trevlig Helg!
hälsn
AnnA
Vilken vacker liten näva!
SvaraRaderaJag kan inte låta bli att förundras över att man tyckte illa om dess doft på Linnés tid - hade folk verkligen luktsinne då? För det där med att själva lukta fräscht var väl inte så vanligt....