onsdag 28 januari 2009

Ögontröst i vintertristess

Vår trädgård är ganska rikt försedd med olika typer av lavar, både i träden och på stenar. Lavarna hör till de glädjeämnen som fortfarande tål att betraktas i den vintertrötta omgivningen.

En lav består av en svamp och en alg som lever i ett mer eller mindre symbiotiskt förhållande. De finns över hela jorden, i alla tänkbara miljöer. Totalt känner man till ca 13.500 arter i världen och mer än 2.000 finns i Sverige. I vår trädgård finns bland annat skägglavar och blåslavar, och särskilt vanlig är slånlaven, som märkligt nog verkar trivas på de flesta ålderstigna lignoser utom just slån.

Allra vackrast är dock en lav som vi ännu inte lyckats identifiera, men som täcker en stor sten med skålformationer i grått och svart. Lavarna har en alldeles speciell trolsk skönhet och blir ofta mycket vackra på bild (tyvärr var inte ljuset det bästa vid detta fototillfälle). Det är ganska fascinerande med en organism som lever direkt på en sten, eller hur?


Oidentifierad skållav?

Förutom skönhetsvärdet har laven haft många användningsområden för människan genom tiderna: den har använts till brödersättning, medicin, parfym, tusch och djurfoder. Just nu håller man på och skriver ett svenskt nationalverk om lavar. Det blir nog en kioskvältare, eller vad tror ni? :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar