torsdag 23 april 2009

Vad gör man med 14 kilo jordärtskockor?

Jaha, nu är kökslandet grävt och de första vårprimörerna skördade. Vaddå, vårprimörer i april? Jajamännsann - om man nu kan kalla det så, när det handlar om palsternackor och jordärtskockor som vi för enkelhetens skull låtit ligga kvar i jorden över vintern och skördar först vid vårgrävningen.


Direkt från den norduppländska lerjorden

Nu återstår bara det år från år återkommande problemet: vad gör man egentligen med 14 kilo jordärtskockor?

Nuförtiden är vi mycket modesta med vår skockodling. Vi har lärt oss av erfarenhet. För att åstadkomma den vackra gulblommande och vindskyddande häck vi vill ha i kanten av köksträdgården behöver vi ungefär 10 sättskockor. Varje sättskocka ger minst ett drygt kilo skörd. Det visste vi inte första året, vilket gjorde att vi alltmer storögda grävde upp 60 kilo skockor på hösten. Efter det är vi bara måttligt imponerade av denna svårsmälta rotsak, som anses som en sådan exklusiv delikatess. Skocksoppa äter vi dock gärna då och då, och ungefär så här gör vi vår bästa skocksoppa:

Arboarkticums jordärtskockssoppa
400-500 gram jordärtskockor, skalade och skurna i bitar
Ungefär lika mycket blandade andra rotsaker: t ex potatis, morot, rotselleri och gärna palsternackor, allt skalat och skuret i bitar
2 gula lökar, hackade
1-2 vitlöksklyftor, hackade
ca 1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
lite grönsaksfond eller kalvfond
några deciliter mjölk eller grädde
paprikapulver, chilipulver och svartpeppar
örtkryddor - t ex oregano, timjan och/eller mejram
strimlad knaperstekt bacon

och - för säkerhets skull: en halv deciliter konjak eller brandy

Fräs löken mjuk i en gryta. Lägg i rotfrukterna och häll på vattnet, buljong och fond. Koka rotfrukterna mjuka, och mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Späd med mjölk/grädde. Koka 5-10 minuter och späd eventuellt med mer vätska för att få en lagom konsistens. Krydda efter behag - gärna rejält. Tillsätt som pricken över i en smula konjak eller brandy, och strö de knaperstekta baconstrimlorna över soppan. Servera genast med en klick creme fraiche till, gärna smaksatt med en smula paprikakrydda.

Och är det någon som känner ett brinnande behov av skockor så är det bara att komma och hämta - snart åker resten på komposten...

5 kommentarer:

  1. Jag tror att Räven gillar skockor.
    Tvångsmata honom.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju plantera jordärtskockorna igen och få typ 140kg?

    Plockade också upp jordärtskockor häromveckan. Från sju satta fick jag sådär 20 liter. Frågan är om inte denna växt, med tanke på dess avkastning, borde vara lösningen på världens försörjningsproblem.

    Men hur gör man för att inte sorkarna ska äta upp palsternackorna?

    SvaraRadera
  3. En intressant idé! Och vem har lyckats lura i konsumenterna att skockor är så exklusiva att man kan ta närmare 70 kr kilot för dem?? Uppenbarligen en smart person.

    Sorkar och palsternackor? Hm. Har aldrig haft problem med det... våra sorkar har uppenbarligen exklusivare smak än vanliga konsumenter och äter bara rötter till träd och buskar med inköpspris på över 400 kr... ;-/

    SvaraRadera
  4. Jag kopierar hungrigt sopprecept och kontrar med purédito.
    Vi brukar koka skockbitar mjuka i saltat vatten och sedan köra dem i mixer med lite grädde, lite vitlök, kanske lite örter och... jag undrar om vi inte haft i en skvätt citron oxå. Äter istället för sås till nåt kött. Kalv, lamm, fågel...

    Tycker mumsigt.

    Vårkramar till er för er koola blogg och sajt!
    :) åsan g

    SvaraRadera
  5. Åh, tack! Både för recept och kramar! Men du, då vet vi ju precis vad man gör med 12 kilo skockor - förvänta dig leverans när vi ses på måndag! :-D

    SvaraRadera