Fick ni också ett sånt här monstrum i julas? Var även er första reaktion att det åker i sopen så fort gästerna gått?
I ett anfall av kvardröjande jul-fryntlighet kommer dock här några tips som kanske kan få någon att se med blidare ögon på innehållet i korgen:
Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, denna skräpiga landsplåga, är faktiskt en medicinalväxt, som använts för hudåkommor. I sitt ursprungsland Mexiko kan den här törelväxten bli en upp till fyra meter hög buske, och har man lite tur kan växten även som krukväxt bli en pampig sak, när retarderingsmedlet gått ur.
Murgrönan har aldrig gjort oss något ont, och det finns alltid plats för fler i trädgården. Även murgröna är en medicinalväxt, som till exempel används inom Ayurveda-medicin. Årets variant är som ni ser variegerad - vi får se om den är mindre robust än de tidigare vi fått, som vanligtvis funkat utmärkt utomhus.
Mest användbar i gruppen är kanske barrträdet. "Jul-en" brukar de saluföras som, men vanligtvis handlar det om ädelcypresser, Chamaecyparis lawsoniana. Både enar och ädelcypresser är relativt härdiga och är definitivt värda en utomhusplacering framåt våren.
Har ni haft turen att ha fått en julkorg med järnek ska ni definitivt göra ett försök att rädda den. I utkanten av Lunden har vi flera järnekar som räddats från larviga jularrangemang, och som tackat för sin statusuppgradering genom att både överleva och växa.
Kalanchoën, till sist, i årets julgrupp är faktiskt rätt meningslös. För att inte tala om monster-tomten. Smuss, bort med dem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar