måndag 24 januari 2011

Kapfacklor och nödföda

Då har det blivit dags för säsongens första besök på övervintringen inomhus för att se vad småttingar och andra ömfotingar har för sig. Och jodå, trots att det fortfarande bara är januari har vissa otåliga växter redan börjat röra på sig. (I några  fall alldeles för tidigt, men dessa odygdspåsar koncentrerar vi oss på en annan gång.)

Mest grönskande av allt just ju är den sydafrikanska hybridkapfacklan, Phygelius x rectus 'African Queen'. Det är nu inte så konstigt eftersom denna manshöga buske är släkt med fuchsiorna, som ju också ligger i startgroparna för att veckla ut bladen, i den mån de tappat dem (flera av fuchsiorna har faktiskt blommat hela vintern). På grund av sina blommor kallas hybridkapsfacklan också just för kapfuchsia. Bladen ser dock mer ut som hos en vanlig svensk flenört, vilken den faktiskt också är släkt med.



Flenörtsblad i väntan på fuchsiablommor

Även i eupteleans kruka har det sedan en god stund pågått någon slags oväntat aktivitet. Euptelea pleiosperma, är ett medelstort anspråkslöst träd som vilt växer i ett band från norra Indien till Japan. Riktigt hur medelstort det blir går uppgifterna isär om, liksom om det alls går att odla på friland hos oss. Förmodligen inte, men vi ämnar i alla fall göra ett försök. I ursprungsområdet har bladen ibland tillagats och fått fungera som nödföda. Också i västerlandet uppskattas bladen, men mer för sina utsökt estetiska kvaliteter. Även om det som just nu kommer upp från roten i krukan är trevligt att titta på så är en sak säker – det är inga eupteleablad. Dessa sover fortfarande sött. Vi får väl se så småningom vad det här andra ska bli för något. En gissning i nuläget är rallarros – och den kan man ju förvisso också äta i nödfall.



Medan euptelean snussar passar någon annan på att härja fritt

6 kommentarer:

  1. Att annat än tänkta sådd dyker upp i krukorna är jag visst inte ensam om..Såg i går att jätteverbenan sått sig hos en av mina små lagerplantor.
    TRäden låter spännande hoppas att det funkar att ha på friland! ha det fint/Sophia

    SvaraRadera
  2. Tack Sophia.
    Det är dock bara euptelean som vi tänker testa utomhus. Kapfacklan är för all framtid dömd att tillbringa vintrarna inomhus.
    Törs man fråga vad det är för lager du odlar? Vi har just nu snöat in på lagerträd och ska snart vill Madeira och hämta några sorter till.

    SvaraRadera
  3. Det är en lager från Chrisiansø utanför Bornholm, jag fick den av en kvinna när jag var där och gjorde ett reportage. Mamman var närmre tre meter hög och växte på friland. Christiansø är för övrigt verkligt väl värt ett besök för växt och trädintresserade, men man ska stanna över natten, när dagsturisterna försvinner, sänker sig lugnet och man kan botanisera i lugn och ro.
    /Sophia

    SvaraRadera
  4. Låter fantastiskt!
    Vi har faktisk pratat om Bornholm inför sommaren. Vi får väl se vad som hinns med.

    SvaraRadera
  5. Gardening is a beautiful habit and hobby to follow as it gives content to the heart and peace to the mind. Even I have a small garden in my backyard. Gardens are very soothing to eyes.

    SvaraRadera
  6. Seed sowing is the first step towards gardening. Gardening is a beautiful habit and hobby to follow as it gives content to the heart and peace to the mind. Even I have a small garden in my backyard.

    SvaraRadera