onsdag 30 maj 2012

Living on the Edge

Nu har vi gjort det!
Som en röd tråd på den här bloggen har man nästan ända sedan starten 2008 vid upprepade tillfällen kunnat ta del av våra funderingar kring mammutträdets härdighet. Trots alla nedslående resultat efter de hemska vintrarna 2009/2010 och 2010/2011, där bland annat Peter Korn och Bergianska trädgården fick se sina Sequoiadendron-försök gå om intet, har vi nu anslutit till den exklusiva klubben ”Vi helt omdömeslösa idioter som vid upprepade tillfällen testar världens största träd på friland i en trädgård som ligger närmare Nordpolen än där man skulle tro att någon kunde bo”. Vår första och då egenhändigt frösådda mammut tog vi kål på redan vårvintern 2008.

I helgen var det dags. Eftersom vi härförleden fick tag på ett nytt hyfsat stort mammutträd till bra pris i Danmark tyckte vi att det för forskningens skull var dags att göra ett nytt försök. Sannolikt kommer det att gå käpprakt åt fanders även denna gång, men enda sättet att bli helt säker är ju att testa. Blir det ett magplask igen får vi trösta oss med att vi ändå har kvar vår inomhusmammut – en lite sävlig skåning vi kommit över efter stängningsdags på Ulriksdals handelsträdgård i Kivik för några år sedan.

Denna gång ska vi dock satsa mer på skyddat läge än en väldränerad plantering för att förbättra härdigheten. Därför har vår danske vän förärats en skuggig plats på Surtorget i Lunden, mittemellan hjulträdet och en amerikansk sötspira (Itea virginiana). Detta eftersom vår första mammut stupade hjältemodigt på sin post på en varm och soldränkt plats på grusåsen.

Frilandsmammut.
Bilden är ungefär lika usel som trädets möjlighet att överleva första vintern

Fartblinda av vårt övermod i helgen planterade vi samtidigt ut ett ovanligt höstfagert ambraträd (Liquidambar styraciflua 'Andrew Hewson') samt en verklig raritet – en Sorbus megalocarpa – en storbladig kinesisk oxel med jättelika frukter. Så vitt vi vet är denna exotiska skönhet helt otestad i vår knastertorra del av världen i zon 4. Daredevils – Yo!


Ambraträd i skyddat läge. Här hyser vi lite större hopp. OBS! lite.

Otestad storbladig kinesisk oxel, dock än så länge utan sina jättebär

7 kommentarer:

  1. Jag säger bara: friskt vågat hälften vunnet! Blir så glad över era ansträngningar för forskningens skull!!! Kan meddela att hjulträdet och itean överlevt hos mig i flera år dock inte mammuttgädet som inhandlades 2010 och avled trots en snörik vinter 2011...kram och lycka till! Ullis

    SvaraRadera
  2. Låter som vi har lite samma problem att tampas med. Hjulträdet mår hur bra som helst medan sötspiran kan bli ful av vårsolen ibland. Vintern däremot är inga problem, men det tycks det ju vara för mammuten. Vår teori är att det är vårt inlandsklimat som spökar. Det spelar tydligen ingen roll att vi har verkligt varma och ibland långa somrar. Blir det riktigt kallt under lång tid hjälper inte ens snön. Noterbart är att Bergianskas sex meter höga mammut strök med det sällsynta år då Östersjön frös och det bildades en enda stor kontinentalplatta ända bort till Sibirien. Sådana år är det tydligen bara mammutar på Syd- och Västkusten som klarar sig. Attans träd till att vara marigt.

    SvaraRadera
  3. Ambraträdet och kinesiska oxeln borde ha större chanser då, de växer ju båda i kontinentala klimat. Om än mera sydliga och gärna subtropiska sådana.

    SvaraRadera
  4. Precis!
    Det är således bara att be till vädergudarna om lite trivsam växthuseffekt. ;-D

    SvaraRadera
  5. All lycka med mammuten önskas eder!Den har ju redan en imponerande storlek. Jag lyckades ta kål på mitt första och hittills enda lilla mammutförsök, storlek ca 5 cm, genom att lämna det för länge utan vatten INOMHUS. Jag skäms.

    SvaraRadera
  6. Alls ingenting att skämmas över! De flesta växter vi tar kål på bor också inomhus. Trots våra nya lysrör ovanför vinterförvaringen var den senaste vintern inget undantag. Utomhus har vi kanske hittat fem växter som strukit med i vinter. Inomhus är det säkert 20.

    SvaraRadera
  7. Det var trösterikt. Men när man tänker närmare på saken så säger det väl sig självt att ett mammutträd i längden har svårt att klara sig inomhus. Om man inte lyckas få inomhuset att växa med trädet.

    SvaraRadera