torsdag 9 augusti 2012

Trumpetfanfar för en härlig sommar

Arboarkticerna har sommarsemester och far land och rike runt i jakt på spännande växter. Norrland, Öland och Västkusten är redan avklarade och ännu återstår en dryg veckas ledighet. Då och då mellanlandar vi i trädgården för att tömma bilen och klippa gräset som växer som aldrig förr i den ljumma och fuktiga högsommaren. Ja förresten, inte bara gräset. Nästan alla växter i trädgården tycks älska denna sommar som möjligen är den bästa någonsin sedan vi kom ut som trädgårdsnördar.

Åtskilliga är de märkliga växter som i år blommat för första gången, bland annat kaktusar och nysrötter. Jodå, vi har dem på kort, men här och nu hinner vi bara nämna kort det kanske allra roligaste som hänt på hemmaplan i sommar. Vårt största och vackraste trumpetträd, Satchmo, Catalpa bignoniodies, blommar helt galet. Senast det begav sig var fem år sedan och då handlade det bara om två små blomvippor. Denna gång är hela trädet översållat med de läckra och väldoftande blommorna.

Vårt trumpetträd Satchmo är översållad av blommor

Vackra sådana men inte lika rödfläckiga som...

Det har nu hunnit gå tio år sedan Satchmo grodde från frön norpade från trumpetträdet på Karlaplan i Stockholm, nära där en av arboarkticerna jobbade på den tiden. Att moderträdet verkligen är en Catalpa bignonioides, som Stockholms stad påstår, råder dock delade meningar om. Bland annat har personalen på Bergianska trädgården ifrågasatt detta, och själva har vi väl också hyst vissa tvivel eftersom Satchmo visat sig så härdig, trots en utsatt placering direkt i leran på en blåsig gäsmatta. Nu tvivlar vi inte längre. Av de sju andra katalpor vi har i samlingarna är det bara Satchmos närmsta granne, hybridktalpan Catalpa x erubescens, som har blad som liknar hans. Efter att nu även hybridkatalpan blommat för första gången vet vi dock att blommorna hos de båda grannarna skiljer sig.

...hos närmsta grannen - en hybridkatalpa

Särskilt på utsidan av trumpeten syns skillnaden, de här röda prickarna
saknas helt hos de helvita blommorna hos Satchmo

Hoppas nu bara att det blir fröskidor också. Kan tänka oss att det finns intresse för utsäde från vår superhärdiga bignonioides i oskyddad zon 4.

4 kommentarer:

  1. Jag skulle absolut vara intresserad av frön med den härdigheten. Mina nuvarande katalpor fryser tillbaka varje vinter i zon 3. Du får öppna webshop i växtmaterial av extra god proviniens!

    SvaraRadera
  2. Hej Kalle!
    Alla katalpor fryser nog tillbaka lite i vårt land (jodå även i zon 1), men tillväxten brukar överträffa denna med råge (åtminstone hos oss).
    Blir det frön lovar vi att skicka till dig. Någon affärssverksamhet är vi inte lagda att bedriva. :-)

    SvaraRadera
  3. Margareta i Umeå9 augusti 2012 kl. 22:41

    Jag en trädälskande trädgårdsamatör i Umeå
    vill gärna ta del av eventuella frön av katalpan. Skulle vara intressant att se vad dom tycker om zon 4-5 och skyddad trädgård.
    Skickar mitt namn och adress via mail.
    Fantastiskt vacker blomning. Jag är en trogen läsare av Arboarkticum men har ingen egen blogg.

    SvaraRadera
  4. Då ses vi kanske när vi har vägarna förbi.
    :-)

    SvaraRadera