torsdag 12 april 2012

OK, vi hade fel - är ni nöjda nu?

Arboarkticer är tämligen asociala varelser som ogärna beblandar sig med folksamlingar. Detta gäller särskilt om dessa är omfattande och till merparten består av människor som i första hand associerar till trädäck, gasolgrillar och badbassänger om någon skulle råka yppa ordet trädgård. Vi talar alltså om samma människor som kan namnet på fler programledare på TV4 än växter i den svenska naturen. Vi är storsinta nog att ge dessa människor någon slags existensberättigande – men de kommer aldrig att bli våra vänner.

Av samma anledning har vi alltid avstått från alla så kallade trädgårdsmässor (vi har till och med skrivit om detta på bloggen vid upprepade tillfällen). Idag bröts den trenden. I morse klockan 09:00 hängde vi på låset till Älvsjömässan för att för första gången i historien beta av Nordiska Trädgårdar. Det handlade lika mycket om att få våra fördomar bekräftade som att ärligt kunna säga att vi vet vad det handlar om, eftersom vi varit där.

Två timmar senare stod vi återigen på pendeltågsstationen utanför mässan med fler kassar än vi egentligen kunde bära, proppade med de mest utsökta växter man kan tänka sig. Och vad värre var – vi hade haft riktigt trevligt! Visst fanns det många ointressanta montrar men allt det andra var mer än tillräckligt stort och bra för att kompensera för detta. Men framför allt: på två timmar hade vi inte träffat en enda osympatisk människa (när hände det på jobbet senast?). Tvärtom, hade vi gärna tillbringat mer tid med dessa underbara kaktusnördar och tyska hardcorealpinister. Nu funkade inte det den här gången eftersom vi bara kunde ta en halvdag ledigt – men, inte utan en viss skamsenhet, måste vi medge: vi längtar redan till nästa år!!!

Vadå? Vill ni se lite porr också? Okejrå, här är några av dagens fångster som fick följa med hem:

Sippruta - Anemonella thalictroides

Guldgul klocklilja - Fritillaria aurea 'Golden Flag'

Vårtandrot - Cardamine enneaphyllos, en utgången lundfavorit återfunnen

En stor gulbrättad nordmansgran - Abies nordmannia 'Aurea', till riktigt bra pris.
Det här är vad alla trädgårdar behöver - inte fler trädäck!

5 kommentarer:

 1. Sexigt värre. Undertecknad har ungefär samma paranoia inför trädgårdsmässor men tänkte en dag för ett par år sedan att jag skulle prova. En engelsk variant med design och innovation och grönt tänk som ledord. Att det inte var mycket växter visste jag, men var så öppen en trädgårdsintrovert kan vara för inspiration och att bli överraskad. Hugaligen, jag skyndade mig ut efter en raksträcka med gigantiska "skulpturer" i plast, tomtar och kvarnhjul, anskrämliga trädgårdsmöbler, rosa trädgårdshandskar och trädgårdsredskap med blommiga handtag.

  Men efter arboarkticums rapport kanske jag (eventuellt) vågar mig in på en igen, så där runt 2015...

  SvaraRadera
 2. Vad hör jag???!!! Detta skulle Rolf ALDRIG ha accepterat.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Underbara fynd!! Japp det är en fin mässa och just den där tyska hardcorealpinisten har såå mycket som man bara vill ha, man önskar baraman hade större börs. Då kanske vi träffas nästa år på mässan:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Så kul och bra ni skrivit om olika typer av sk. 'trädgårdsmänniskor' det är ju ganska stor skillnad på en som samlar på växter och på en som bygger nya trädäck och grillar kött ute i trädgården.
  Fina fynd ni visar från mässan.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Vilket helt underbart inlägg!
  Så bra skrivit och alldeles fantastiskt!
  Jag ler...
  Det är verkligen sällan man träffar otrevliga människor i trädgårdssammanhang.
  Då kanske vi ses där till nästa år???
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera