tisdag 15 november 2011

Senapssurr

När vi nu genom vårt nya staket expanderat ägorna till det som tidigare orättfärdigt brukats som åker fick vi också en hel hoper åkerogräs med örtstatus på köpet. Det kanske mest iögonfallande av dem, åtminstone just nu, är den här förtalade nyttoväxten: åkersenap, sinapis arvensis.

Nybliven arboarkticer - nu på rätt sida staketet

Som förstås av det vetenskapliga namnet är åkersenapen en nära släkting till vanlig svart och vit senap och har också i nödfall nyttjats av den svenska allmogen på ett liknande sätt. Något verkligt gillande har växten dock aldrig vunnit. Vissa källor menar att det beror på att åkersenap inte är lika högavkastande som vanlig senap. Andra källor menar att smaken är betydligt sämre. Mer besk, men mindre skarp.


Åkersenap i full blom trots den sena årstiden

Budskapet att åkersenap skulle vara mindre välsmakande har dock inte nått den illasinnade råbocken Iddi, som redan nästlat sig in på fel sida staketet och näst intill eliminerat samtliga blommande plantor av detta slag. Senapsspäckad rådjurssadel, anyone?


Ett av Iddis många illdåd

2 kommentarer:

  1. När jag var barn, blev jag utskickad på åkrarna att rycka upp åkersenapen innan den fröade av sig. Ja, jag vet, det var hårda tider! Om nu en råbock kan fixa det hela, minst lika effektivt (är jag säker på), undrar man ju varför vi barn skulle behöva kröka rygg! När jag tänker på det hela, tror jag jag gör som Rolf, åker till Tyskland, det är bara det att jag inte riktigt kommer ihåg var smultronstället var beläget. Om man nu kan prata om smultron i detta sammanhang.

    /Ruben

    SvaraRadera
  2. O tempera, o mores.
    Rycka senap?
    Tycks som om att man hade enklare nöjen förr i tin. Törs man gissa att det här var innan tv:n kom?

    Jaså Rolf är i Tyskland igen. Jaja, det är ju ditt ansvar nu. Vi har ju avsagt oss allt slikt.Vi funderar på att hyra ut Rolfs övergivna gryt åt ett trevligt bältdjur eller nåt.

    SvaraRadera