tisdag 17 maj 2011

Två päron, kottar och ett monster

Fortfarande finns det trädgårdsmänniskor som rynkar på näsan åt barrväxter. Tänk om! Annars får ni får skylla er själva när ni går misste om upplevevelser som den här:

Galen färgprakt i Övre pinetet

Det här är ingen raritet utan en vanlig, billig blå kaskadgran, Abies procera 'Glauca', en lågväxt och superhärdig sort som vi av misstag köpt på oss två stycken av. Just nu ser den ena av dem ut så här. Håll med om att det funkar ganska bra.

Något annat som funkat lika bra är det chicka nashipäronet Sandy, som drog till sig en viss uppmärksamhet från er läsare i höstas. Då visste vi ännu inte om hon skulle utstå den arboarktiska vintern. Vi hade inte behövt oroa oss. Hon inte bara lever och frodas. Hon till och med blommar till vår och humlornas stora förtjusning.

Här vankas det sandpäron - och vi som inte ens hunnit få bort hönsnätet

För rättvisans skull måste vi väl visa ytterligare en bild på vårt vårt andra premiärövervintrade päron - silverpäronet Per Silver. Att också han blommar redan första säsongen är vi kanske inte lika överaskade över (men shhh... säg inget till Per, sånt där kan vara känsligt. Man får inte visa att man favoriserar vissa träd för mycket).

Åh, så fint du blommar Per! Ojojoj! Jätteduktigt!!

Och så avslutar vi dagens spaning med att återigen visa en bild på något vi inte har en aning om vad det är. I veckan har den här läckra men groteskt stora tistelliknande tingesten  tittat upp mitt i ett tätt buskage vit färgkulla och strandpilört i Örtland 6. Ingenting i våra listor eller kartor passar in på den beskrivningen. Gissningsvis är därför detta något vi planterat för flera år sedan och sedan avfärdat som dött eller odugligt då den inte visat sig igen förrän nu. Någon som har ett bra förslag på vad det kan vara???
Okänt örtlandsmonster, redan 20 cm i strumplästen

7 kommentarer:

  1. Vilken läcker bild på kaskadgranen! Jag har inga barr i min trädgård men drömmer om någon sockertopp här och där, de är söta. Nu har jag ju skog bakom huset så där barrar det desto mer :)
    Jenny

    SvaraRadera
  2. Hej Jenny.
    Jodå sockertoppar är söta, vi har själva ett par olika sorter. Men är det bara för att de är små du gillar dem har vi fler och roligare förslag. Titta in i vårt minipinet någon gång, vet vi: http://arboarkticum.blogspot.com/2010/05/minipinetet-en-karleksforklaring.html

    SvaraRadera
  3. Jag får väl erkänna att barr inte riktigt ligger för utanpunkt, har inte ens julgran... Men det är som med svåra vintrar, så här på håll blir de spännande och högst exotiska.

    Jag kan dessvärre inte assistera med monstret, men meddelar gärna att jag har ett själv; jätteblad som vecklat ut sig nu när jag äntligen fått hyfs på sniglarna (denna planta var tidigare konstant uppäten in till bara benen, om man säger). Nu hoppas jag att det ÄR en av tre för flera år sedan planterade Achantus Mollis. (men antagligen kommer jag vakna upp en morgon och inse att det bara är ett monsterogräs).

    SvaraRadera
  4. Acanthus Mollis!
    Där sa du någonting.
    Vart har den tagit vägen, måntro?
    Hmm, får nog ta en närmare titt på Örtland 8 till helgen.

    Vi har julgran, ibland fem stycken eller fler. Detta trots att vi inte firar jul i någon högre utsträckning. Men barren är så bra att återanvända för att försura vår kalkiga jord i Lunden. Julgranar är dock inga riktiga barrträd. Ungefär som att äta fiskpinnar när det finns sjötunga.

    Du borde skaffa ett litet barrträd att umgås med. Hittar man rätt sort finns det inte mycket som har lika mycket själ och personlighet. Fullt i paritet med hundvalpar, men betydligt billigare i drift och rumsrena från dag ett.

    SvaraRadera
  5. hej Arboarcticum, har du några liljor, kanske krollijor eller kejsarkronor, i din trädgård? Monstret ser väldigt mycket ut som en "fasciated lily", fasciation orsakas av bakteria eller virusar, och de får cellerna att föröka sig (typ fördubbla sig). Jag hade en "fasciated" krollilja i min trädgård i Sverige en gång, och fick fram detta genom lite forskning. Din ser nästan exakt ut som min var. Sök bilder på fascinated lily, och du ser hur de ser ut sedan. Det blir många, många blommor på en stängel, men inte så vackert. Fascinating, skulle man mer kunna säga... Ha det bra.

    SvaraRadera
  6. Vi tror du är på helt rätt spår!
    Enligt en gammal karta har det för flera år sedan vuxit tigerlilja just på den plats som detta fasciated creature nu ockuperar. Virus alltså? Hmmm, ska onekligen bli intressant att se hur blommorna kommer att se ut.
    Tusen tack för hjälpen!

    SvaraRadera
  7. Otroligt fint! Gillar granen starkt.

    SvaraRadera