fredag 12 augusti 2011

Skåneflytt?

Arboarkticerna älskar Skåne!
Hit återvänder vi alltid - så ofta vi kan.

Utsikt från Uraniborg över Ven och Sundet med Glumslövs backar i bakgrunden

Nu efter alla nederlag i trädgården funderar vi allvarligt på att flytta hit permanent. Men vart då? Vi kan inte riktigt välja. Östra Skåne, med landets bästa odlingsklimat och huspriser som är något så när överkomliga eller storstadsregionen i västra Skåne, där vi faktiskt kan få jobb?
 
Östra Skåne med landets bästa arboretum...

...granne med landets vackraste privatträdgård - Ulriksdal i Kivik

Eller västra Skåne med två av landets absolut bästa botaniska trädgårdar.
Här en av många stora blommande praktkatalpor i Lunds Botan...

...och här en präktig kinesisk sequoia i Alnarpsparken.
Notera de arttypiska arthålorna.

Men medan vi i Norduppland sneglar avundsjukt och lystet söderut, påstår sig skåningarna själva ha fått nog av bistert klimat och längtar till Medelhavet! Märkligt. Kan människor aldrig bli nöjda? Till exempel har en av våra favoritplantskolor Bluesage i Lund beslutat sig för att avveckla verksamheten för att flytta till Korfu. Trist för oss, men vi får trösta oss med att vi fyndade rejält på utförsäljningsrean.


Souvenirer från Skåne, de allra flesta från Blusage.

Här är föresten hela listan över alla skånska träd- och buskinköp från resan, alltså örter och perenner oräknade. De flesta är helt otestade hos oss, men några är gamla favoriter som får en ny chans efter sork- och rådjursangrepp. Några enstaka är direkta felinköp beroende på synonyma vetenskapliga namn:

Fabergran - Abies fabri
Henrys lönn - Acer henryi
Sitka-al - Alnus sinuata (A. viridis)
Nepalbjörk - Betula sp CC5763
Skäggbuske - Caryopteris x clandoniensis ‘Heavenly blue’
Kirgisisk katalpa - Catalpa sp coll. Kirgistan
Amerikansk träddödare - Celastrus scandens
Koprosma - Coprosma kirkii
Asiatisk näbbhassel - Corylus sieboldiana
Grön perukbuske - Cotinus coggigrya coll. Tallinn
Gulgrön perukbuske - Cotinus coggigrya ‘Golden Spirit’
Nepaloxbär - Cotoneaster sp CC6041
Kinesisk stickaralia - Eleutherococcus sessilifolia
Kasperbenved - Euonymus cornutus ’Quinquecornatus’
Flikbladig benved - Frangula alnus ‘Asplenifolia’
Japansk trollhassel - Hamaelis japonica
Järnek - Ilex aquifolium coll. Alnarp
Japansk valnöt - Juglans ailanthifolia (J. Sieboldiana)
Yunnan-äpple - Malus yunnanensis
Raulisydbok - Nothofagus procera (N. alpina)
Vitbrokig doftbuske - Osmanthus heterophyllus ’Variegatus’
Östlig papegojbuske - Parrotiopsis jacquemontiana
Vitblommande kejsarträd - Paulownia fargesii
Montereytall - Pinus radiata
Nepaltall - Pinus sp CC6037
Kinesiskt bergkörsbär - Prunus serrulata
Litet granatäpple - Punica granatum ‘Nana’
Nepalros - Rosa sp CC5142
Kuromevide - Salix gracistyla meganostachys
Bambuvide - Salix koriyanagi
Myrtenvide - Salix myrtifolius?
Sötbuxbom - Sarcococca hookeriana ’Purple stem’
Dvärgpagodträd - Sophora prostrata
Afghansk syrén - Syringa afghanica (S. protolaciniata ‘Kabul’)
Fjällsyrén (Koreansk syrén) - Syringa wolfii
Himalajagran (Morindagran) - Picea smithiana
Litet epåletträd - Pterostyrax psilophylla

När väl alla dessa är i jorden misstänker vi att det blir ännu svårare att flytta. Eller vad tror ni?


11 kommentarer:

  1. Ju mer du gräver ner dig – och plantor – där du är, desto svårare lära det bli att flytta. Fjällsyrén ser jag där på listan, den måste väl älska de uppländska vintrarna. Och minns, i Skåne skulle väl ert alldeles särskilda trädgårdsintresse inte vara någon sport!

    SvaraRadera
  2. Tyvärr Nilla,
    fjällsyrénen är en koreansk rackare som är tveksamt härdig. Och det där med sport är nog fint, men det hade väl räckt med en gren, t.ex. zonknäckeri. Just nu känns det som vi deltar i en tiokamp i djävulskap. Vi satte föresten nytt pers i grannosämja första dagen. Nä, nu måste vi värma upp inför nästa grenparad - krig mot hungrigt rådjur, kast med torkdöd tuja och marathon i vinterklimat.

    SvaraRadera
  3. Vilka inköp, vilka fynd!!!
    Jag är grön av avund över de finfina växter ni köpt, ser med glädje framemot att få se dem (här på bloggen om inte annat...) planterade och uppväxta, vilket innebär att ni INTE kan flytta och ge upp nu!!!
    Ha det gott, Kram Ullis

    SvaraRadera
  4. Tack snälla söta Ullis!
    Det är så kul att det finns någon mer som förstår lignossamlandets lockelse. :-)

    SvaraRadera
  5. Kirigisiska katalpan var extra spännande, samt sophoran om den klarar klimatet. Det finns många intressanta asiatiska träd som är i princip okända i västvärlden

    SvaraRadera
  6. Ja, vem vill inte flytta till skåne... Speciellt med sådana grannar... Skickar kraft och stöd via nätet. Vi är många som hejar på er i er grannfejd. Vilka nedriga trädmarodörer! Så väldigt fegt att ge sig på oskyldiga vackra träd. Ser fram emot fortsatt trädfröjd här på bloggen... För inte kan ni väl lägga ned nu..? Med allt detta vackra som väntar på att få komma i jorden.

    SvaraRadera
  7. Detta och mycket annat som står utmed väggarna och väntar otåligt. ;-) Tack för varm support, Anna-Karin!

    Alldeles riktigt, Kalle. Det tycks vara i bortre Asien som vår trädgårdsframtid finns att inhämta. Det nordamerikanska sortimentet är bättre utprovat och märkligt ofta med ganska nedslående resultat. Ja, den kirgisiska katalpan var ett litet fynd som vi tror mycket på. Sophoran däremot är för evigt dömd till att bli krukväxt. Vi tog kål på en sådan redan i våras när vi tog ut den från vinterförvaringen allt för snabbt. Riktigt kinkig alltså.

    SvaraRadera
  8. :D, det svaret (till mig) fick denna räliga lördagsmorgon att synas lite soligare. Är det inte just i motståndet som konsten når oanade höjder? Va, tänk bara, i konfliktfria Skåneklimatet, kanske Arboarkticum skulle bli en medhårsblogg med fisljummen omvärldsanalys och på sin höjd ett gäspigt uttalande om de smått, men bara smått, irriterande ogräsen.

    SvaraRadera
  9. Nilla, du vet precis vilka knappar du ska trycka på för att locka fram den grava cynism vi så desperat kämpar för att hålla tillbaka.

    SvaraRadera
  10. Tack så mycket!
    Framförallt för en trevlig och inspirerande blogg (även om jag inte tänker låta mig inspireras av grannfejder - bara dem mot rådjuren). Men även ett stort tack för tipset om BlueSage. Har aldrig förr varit där, men efter att ha läst detta inlägg så har vi idag varit där och njutit och fyndat (bor bara några ynka mil öster om Lund). Fler tips på bra plantskolor i min närhet? Det verkar som om ni fyndat rejält!

    SvaraRadera
  11. Hej Ulrika,
    och tack för smicker! ;-)
    Tyvärr tycker vi att de roliga plantskolorna i Skåne blir allt färre. T.ex. blev den tidigare utmärkta handelsträdgården i Åkarp uppköpt av Plantagen i våras, med nedslående resultat. Av detta skäl blev samtliga våra skånska inköp denna gång gjorda på blott fyra plantskolor. Förutom BlueSage besökte vi som vanligt Tirups Örtagård i Staffanstorp, Ulriksdals trädgård i Kivik och för första gången "Skånes största trädgårdscenter" i Flyinge - inte jättefestligt men ganska prisvärt med mellansvenska mått mätt. Vår favoritbutik i Skåne, nu när BlueSage kastar in handduken, är dock Borealisplant i Alnarp. Erik, som förestår den, hade dock semester vid vårt Skånebesök, så vi ville inte störa honom - vi köper det mesta på postorder från honom om vi inte skickar en kurir (se text 11 maj).

    Vänliga hälsningar
    /A

    SvaraRadera